Cila është origjina e përdorimit të topit gjatë muajit të Ramazanit?


Përdorimi i topit gjatë muajit të Ramazanit e ka origjinën në qytetin e Kajros në Egjipt.
Gjatë perëndimit të ditës së parë të muajit Ramazan të vitit 865 hixhri, sulltani Mamluk Hashkadem deshi të provonte topin e ri dhe gjuajtja e topit rastisi pikërisht në kohën e perëndimit të diellit dhe banorët menduan se sulltani qëllimisht po njoftonte hyrjen e kohës së iftarit dhe kështu dolën për ta falenderuar për këtë që bëri sepse ju pëlqeu. Në këtë mënyrë edhe sulltanit i pëlqeu dhe e bëri pjesë të çeljes së iftarit dhe përfundimit të Imsakut.